Palettblad – flerårigt ogräs i vardagsrummet

Palettblad (Solenostemon scutellarioides) är en vanlig prydnadsväxt och dyker upp lite här och var på garden centers, handelsträdgårdar och i botaniska parker. Det finns ett stort antal olika sorter med en stor variation i färg och form. Jag tror min första kontakt med växten var genom en stickling som jag fick. Palettbladen är löjligt lättförökade. Ett litet knips precis ovan en nod och sedan ned i fuktad jord eller ett glas vatten. Sticklingen sätter rötter inom 1-2 veckor (kan variera). Lättskött är den också. Generella odlingsråd för de flesta palettbladssorter är mycket ljus, jämn fuktighet och rikligt med vatten under varma perioder. Under vintermånaderna kommer du dessvärre inte ha någon större glädje av dem. Såvida du inte har tillskottsljus. Palettbladen ser ganska trista ut ifall de inte får tillräckligt med ljus.

Bilden nedan är på tre sticklingar som kommer ifrån samma moderplanta. Om du kikar lite närmre kan du se ganska stora variationer i färg. Bladfärgerna reagerar tydligt på olika ljusförsättningar, precis som med många andra sorter. Men jag har aldrig sett det lika tydligt som på denna sort. Sorten heter ‘Peter’s Wonder’.

Lite rolig kuriosa är att jag glömde bort vad denna sort, men att jag via ett ID-nummer kunde spåra tillbaks växten till Björkebo Gård AB. Ett tips till er som är nyfikna på vart en växt har sitt odlingsursprung. Jag har dock ingen aning ifall ursprungsmärkning är allmän praxis eller styrt av något regelverk.

Men detta låter väl som en perfekt växt, eller hur? Men hos mig är den snarare ett ogräs. Jag har ett 6-tal olika sorter som jag regelbundet föryngrar, vilket slutar med massvis av rotade sticklingar som jag inte kan kasta. Jag skulle snarare betrakta den som ett vardagsrumsogräs. Nu när de första sådderna är i startgroparna så går inte riktigt platsplaneringen ihop. Inte finns det något annat användningsområde heller. Helst ska en växt kunna avnjutas med alla sinnen. Trots detta är jag hjälplöst bunden till palettbladen. Palettbladen är för mig som blomsterpelargonerna är för blomstertanterna 🙂

Lösningen på detta problem ligger dock och mognar. Jag har satt igång en maskkompost som jag förmodligen kommer återkomma till senare. Avfallet blir en resurs istället för en belastning. Då kan jag föryngra palettbladen vid behov. Perfekt!

Nedan har vi en sort med det sådär lagom pretentiösa namnet ‘Giant Exhibition Limelight’. Den här sorten kan fröförökas och frön är enkla att få tag i.

'Giant Exhibition Limelight'

2 Responses to “Palettblad – flerårigt ogräs i vardagsrummet”

  1. […] med växtföljdsplanering och tittar på sorter för odlingslotterna. Det ser dessutom ut som om palettbladen kommer hänga med även i år. Men nu har jag slaktat moderplantorna i hopp om mer utrymme för […]

  2. […] en Hot Lemon i bakgrunden. Palettbladen tycks hänga med hur jag än gör. De agerar något slags flerårigt vardagsrumsogräs hos […]

Lämna en kommentar