Vårskörd, förkultivering, spirning och allt annat som sker på våren

PANG! ..säger det. Nu händer mycket på en gång och liksom varje vår hinner man knappt med att njuta av årstiden. Det blir till att sitta i efterhand och gå igenom foton och få någon slags retroaktiv tillfredställelse.

Det är inte bara växterna som tycks ha bråttom, även jag har fullt upp med det mesta. Allt från att få in bra rutin i att packa vårblommor hos en växthusodlare jag praktiserar hos, till att oja mig en aning över ett extraknäck på en handelsträdgård. I samma veva ska jag hinna arbeta upp bra odlingsbäddar för rotfrukter, kål, potatis mfl. Tro mig när jag säger att det är tidskrävande att gräva i lerjord genomvävd av kirskålsrötter. Nog för att kirskål är en ganska trevlig växt, en riktigt bra marktäckare med minimal skötsel och som dessutom är ätbar. Dessvärre konkurrerar den ofta ut våra stackars grönsaker. Sedan har jag förstås studier att tänka på, vilket mest gör mig frustrerad för tillfället. Jag vill ju ODLA! Sök teori i verklighet heter det. För närvarande har jag en stark önskan om att befinna mig i verkligheten 🙂

Tur nog har jag hunnit med en hel del redan. Haverrot och svartrot är sått, sex bärbuskar planterade (blåbärstry, bärhäggmispel, aronia och surkörsbär) och så förkultivering och förgroning förstås. I år odlar jag Asterix och Rocket.

Asterix är en sen potatis med god motståndskraft mot både potatisbladmögel, virus, nematoder, skorv och torka. Rocket är tidig och motståndskraftig. Jag tror att det är en god idé att satsa på friska sorter. Potatis kan vara lite knöligt att få till ibland faktiskt, men visst finns det undantag. Mina föräldrar skördar midsommarpotatis varje år och har aldrig nyttjat någonting som ens är i närheten av växtföljd.

Så, för att sammanfatta lite kanske det är på sin plats att bjuda på lite bilder:

Penséer som ska ut. Det packas i mängder! Alla ska ha penséer! Hittas hos diverse torghandlare och i offentliga planteringar

Jorden bjuder minst sagt på överaskningar. Här är en förmodat självsådd och kultiverad sort av palsternacka. Den var mycket god tillsammans med mandelpotatis, jordärtskocka och kryddor i ett rotmos!

Lupin är en riktigt bra djupluckrande gröngödslingsväxt. Riktigt fin också faktiskt, men jag måste ha plats för mer grönsaker helt enkelt. Så denna fick åka upp.

Verkar som om Echiniacean har överlevt. Vi får se om det blir något av den.

Runt kirgislöken spirar det fullt av små lökar. Kan det vara kirgislöken som självsått sig tro?

En perenn grönsak. Den gode henry, lungmålla eller lungrot (Chenopodium bonus-henricus) nyttjades under 1700-talet som grönsak. Denna planta fick jag under förra året och den tycks ha överlevt. Smaken vet jag inte om den är så mycket att hurra över, däremot spirar den tidigt och är bland det första gröna man skörda i sin odling. Man kan väl gissa sig att den är mycket näringsrik, precis som många vilda köksväxter. Förädlingen drivs framförallt framåt av marknadsekonomiska villkor då näringsinnehåll ibland får stå tillbaks för hög avkastning, jämn mognad och smak.

En av många fina jordärtskockor jag skördat nu i vår.

Det verkar som om det lönar sig med maskkompost. I den vänstra av dessa två chilepeppar (Trinidad Seasoning) har jag blandat in 20% maskkompost. Den har något längre internodier, men är överlag mycket kraftigare än den högra.

Lämna en kommentar