Tjeckiska, polska och ryska tomater

Nu börjar tomaterna sakta men säkert att sätta igång. Sorterna Ola Polka, Silvery Fir Tree och Stupice Heirloom sådde jag 14/4 och skolade senare om 5/5 i gamla mjölkförpackningar. Förhoppningsvis står de gott i dessa tills de senare ska planteras ut. Det blir tre plantor/sorter på balkongen och två stycken på odlingslotten.

Unga tomatfrölingar som nyligen är omskolade. Tre olika sorter

Jag sådde tomaterna ganska sent. Vissa sätter redan i januari – februari. Men enligt tipsen jag har fått så tjänar man ingenting på att så tomater för tidigt, såvida man inte har bra möjligheter att reglera temperatur/klimat. I vanligt varmt och torrt rumsklimat blir tomaterna lätt rangliga och ränner i väg alldeles för mycket, och blir till slut försvagade.

Silvery Fir Tree är en rysk låg och tidig busktomat som blir runt 60 – 70 cm hög och får mycket finflikiga blad. Trivs i ett öppet och ljust, luftigt läge i väldränerad jord. Känslig för bladmögel. Får stora rödoranga bifftomater. Behöver stöd. Plantera två och två så kan de stödja sig mot varandra.

Stupice Heirloom är en tidig äldre tomatsort från Tjeckien. Ganska låg – 110 cm. Tål svalt väder bra. Kan planteras tätt och ger bra skörd hela säsongen. Goda tomater med bra sötma. Binds upp och tjuvas.

Ola polka är en tidig polsk busktomat som växer bra i dåliga väderförhållanden. Har ett kompakt växtsätt och passar bra för krukodling på exempelvis balkonger. Ger ljusgula tomater med en liten spets.

(Beskrivningar från tomatsidan.se)

Lämna en kommentar