Rapport från odlarsverige

Vitlöken tar sig ganska bra. Jag satte fyra sorter i höstas. De utvecklas ganska ojämt och jag har sett tecken på näringsbrist eller eventuellt lökmal. Men någon form av acceptabel skörd ser jag dock ut att få.

Strukturen i den lilla kantbädden är urkass och borde få mer kompost. Jag hade inte tillgång till stallgödsel när jag satte dem, men täcker istället med kirskål och sprider hönsgödsel. Jag tror bäst är att grundgödsla med stallgödsel och kompost vid sättning så att mineraliseringen kommer igång så fort som möjligt på våren.

Gråärten ‘Orust’ gror mycket bra. Denna sort fick jag tag i på Peppar och pumpa-festivalen 2010. Orust är en gammal sort från Bohuslän och går för närvarande inte att få tag i handeln. Orust och andra äldre ärter har ingått i ett sortförsök i samarbeta med bland annat POM. Mer om det går att läsa här.

Utöver Orust odlar jag även biskopsärt och förstås en hel del andra grönsaker. Andra hälften av bädden nedan är sådd med vaxbönan ‘Neckargold’.

Även på Säbyholm odlas det. En hel del förkultiverade grönsaker är på vänt för att komma ut på åkrarna. Men mycket direktsås även för hand och med precisionssåmaskin. Nedan morot.

Utöver arbetet på skolan så har vi åkt omkring en del på olika studiebesök. På Eriksbo plantskola odlas buskar och träd till butikskedjorna och trädgårdsanläggare. Det är minst sagt en hel del pyssel innan växterna uppnår den kvaliteten som de har i butikerna. En särskild odlingsteknik och undangömt på landsbygden.

Vi passade även på att svänga förbi Ekofrukt i Hallstahammar. En fruktodling som ägs av biodynamiska föreningen och odlar frukt (framförallt äpple med runt 80 sorter) på 11 hektar. Utöver inköpta humlesamhällen för pollineringen så fanns det många fågelholkar för att gynna insekternas naturliga fienender. Svartvit flugsnappare premierades som en särskilt duktig jägare.

2 Responses to “Rapport från odlarsverige”

  1. Hej Johan
    Vad roligt att du hitta till mig så jag hitta till dig =)
    jag har tittat runt lite på din blogg, jag lägger till din i min blogglista så jag kan hålla koll på när du skriver =).
    Ha en skön dag // Mari

  2. […] Se också posten Rapport från odlarsverige. […]

Lämna en kommentar