Gråärtor

Gråärtorna har traditionellt odlats i Sverige men har sedan 1900-talet successivt trängts ut av de mer milda gula och gröna ärtorna. Gråärten är näringsrik och har ett högt proteinvärde. Eftersom detta är första året jag odlar gråärtor så har jag inte fått tillfället att smaka dem än.

Kanske finns det en anledningen till att de ersatts av mildare ärtor? Samtidigt låter näringsrika kikärtsliknande som är perfekta i hummus toppen. Om inte annat har de en mycket dekorativ blomning, täcker upp bra och ger mycket grönmassa, vilket trots allt gör den odlingsvärd om än bara för sortbevarande syfte.

Botaniskt benämns gråärtor ofta som Pisum sativum Foderärt-Gruppen (eller P. sativum var. arvense). Vissa sorter lär dock kunna räknas in i Kokärt-Gruppen. Det är vanligt att man benämner ärtor med färgade blommor som gråärt.

I bohusläns matkultur har gråärtorna överlevt längst och var en mycket vanligt förekommande gröda redan in på 1950-talet.

Under 2009 utfördes ett odlingsförsök med de traditionella ärtsorterna Solberga, Bohus, Brattebräcka, Kärra, Faust och Orust (läs rapporten här). Orust är en av gråärtorna jag odlar i år.

I försöket anges Orust som en medeltidig sort som kan direkttröskas ifall vädret är torrt nog. De slog den dock med lie 10 september och hängde upp på en hässja för torkning under 10 dagar. Traditionellt har en slags torkställning för ärtor används, som kallas för krakemärra.

Längst till vänster syns sorten Orust som odlas mot ett stöd som är under all kritik. Det lämpar sig helt klart bättre för höga bönor. Men det kanske är helt okej med totalt trasselkaos? Ärtor har ofta samodlats med bondbönor och havre. Kanske räcker ett halvdant stöd för att mognad och skörd ska fungera tillfredsställande.

Den gotländska biskopsärten som jag fick från föreningen Sesam under trädgårdsmässan i Älvsjö odlas mot ett staket, vilket jag tycker fungerar en aningens bättre. Jag har inte hittat någon ytterligare information om just denna sort. Möjligen handlar det om sorten ‘Biskopens Ärt‘ som skickats in till NordGen av Sesam.

Sist är en bild på en krakemärr som kommer från Bohusläns museums bildarkiv. Denna är tagen på Stordal, Tjörn år 1923.

Se också posten Rapport från odlarsverige.

6 Responses to “Gråärtor”

 1. kul läsning om gråärtorna. jag har själv några i en påse som jag fått från bohuslän. hade inte utrymme att odla dem i år. däremot odlade jag en gråärt från usa http://www.seedsavers.org/Details.aspx?itemNo=229
  dwarf grey sugar tror jag den hette. väldigt vackra blommor och helt ok i matlagningen. är du intresserad så säg till, där hänger baljor till utsäde.

 2. Hej

  JAg arbetar för att gråärter ska komma ut på marknaden igen. Tyvärr är det i dagsläget inte så många som odlar och nästan ingen som odlar för utsäde i större skala. Vi har dock många lokala sorter i Sverige och det kanske därför är dumt att gå via seed savers för att hitta utsäde. I mindre skala kan man få tag på utsäde via NordGen eller om man går med i föreningen Sesam.

  se mer också på http://www.greypeafriends.se

 3. F´låt, fel adress
  http://www.greypea.info
  ska det vara

 4. Hej Agneta!
  Tack för informationen, hemsidan kommer jag att länka på från min blogg. jag fick dessa gråärtor av en god vän som jobbade i USA. jag odlade dem mest för att det var en sockerärt men så var det inte. de gav rikligt med skörd men speciellt söt var den inte. sorter har alltid vandrat över gränser så om ”dum” är rätt epitet att använda sig av oavsett anledning varför man hämtar hem fröer vet jag inte. förstår tanken och vikten av bevarandearbete men att testa andra saker är inte fel, det gäller att odla intresse.
  om du vet någon som är intresserad av dwarf grey sugar så är du välkommen att höra av dig.

 5. […] sisådär 2m hög. För er som undrar mer över gråärtor länkar jag ånyo till  och en annan ny sida som ni inte sett mig länka till tidigare. Varför odlar jag gråärtor då? Det är trots allt en […]

 6. […] De flesta kommer att odlas i en riktigt fin odlingsbädd med sandjord gödslad med stallgödsel och maskkompost och lite självsådder av akleja och fingerborgsblomma kommer att lysa upp i kanterna. Under förra året odlade jag ärtor och bönor i denna bädd. […]

Lämna en kommentar