Berättelsen om några goda grönsaker från lerbäddarna

Det är skördetider, så jag tänkte att jag skulle dela med mig åtminstonde av ett par stycken av alla de godbitar som gett avkastning under säsongen. Man känner sig verkligen rik nu. Sådana här grönsaker kan jag inte köpa i affären.

Det har varit en riktigt rolig odlingssäsong och  jag upplever att vädret har varit näst intill perfekt. Inte för torrt och inte för blött. Mest tid la jag i början på säsongen, ville få ut alla plantor i tid vilket visade sig att inte vara helt lätt. Med dryga dussintalet tomater och ett gäng pumpa- och squashplantor förkultiverade inomhus och med otillgänglig balkong så blev det problem med avhärdning. Jag fick ut plantorna för sent vilket också märktes. I synnerhet på tomatplantorna som började ge skörd lagom tills ruskvädret kom. Växlande klimat och blåsväder gav inte de bästa förutsättningarna, vilket resulterade i många spruckna tomater och knäckta stammar.

Gurkväxterna gav en del, framförallt sommarsquashen ‘Zuboda’ och ‘Lebanese White Bush’. Två sorter som absolut rekommenderas. Pumporna gav förvisso skörd men väldigt klent. I år odlade jag ‘Sweet Dumpling’, ‘Black Forest’ och en traditionell japansk pumpa. Jag tror att den hette ‘Red Okaido’. Jag fick nämligen en planta av en grönsaksodlare.

Black Forest är minst sagt en fin frukt med sitt formspråk och färg. Smaken påminner mycket om sötpotatis. Jag bakade den i ugn fylld med en röra gjord på linser, grönkål, curry, mild chilepeppar (Aji Blanco Cristal) och gorgonzola.

Sweet Dumpling som lär ha en god nötaktig smak var jag mycket nyfiken på, men tyvärr hann den inte mogna innan frosten. Lärdomen av detta är att det är av stor vikt att få ut plantorna i tid. Särskilt eftersom de flesta gurkväxterna blir lite stressade av en klimatomställning (trots avhärdning). Det brukar ta ett tag innan de verkligt kommer igång med sin imponerande växtkraft.
Vissa hävdar att man gör bäst i att direktså för att undvika stressen och det sägs att de direktsådda hinner ikapp. Det kanske kan vara någonting att testa under nästa säsong.

En annan rolig överasskning var mållorna jag odlade. Jag fick tag i två sorters trädgårdsmålla på trädgårdsmässan i Älvsjö. Gotländsk spenatmålla och Red Orach. Den gotländska sorten hade jag faktiskt för det mesta problem med. De etablerade sig dåligt efter de grott och blev drabbade av bladlöss. Red Orach däremot tog sig verkligen bra. En grönsak med en slags sälta och spenatliknande smak som dessutom har stora prydnadsvärden både i odlingsbäddarna och i salladen.

Jag låter plantorna fröa av sig nu. Förvisso korsar sig de sig gärna med andra amarantväxter, men kanske kan det ge någonting nytt och roligt.

Kålväxterna är som alltid oslagbara. Med de djupaste gröna nyanserna och riktigt matade med nyttiga mineraler och vitaminer. Bra käk!
Sorten ‘Red Russian’ som jag odlade i år var förvisso vacker, men imponerade inte så mycket på mig. Jag tyckte inte att de etablerade sig alls lika bra och gav lika mycket som det andra. Jag hade även problem med någon slags röta på en av plantorna. Jag vet inte riktigt vad som hände och följde inte upp det. I övrigt så har det varit ganska problemfritt trots att jag inte täckt med väv. Lite sniglar och kålmal har det förstås blivit. Men i skrivande tillfälle står det fortfarande väldigt fina plantor kvar att skördas.

Sorterna som syns på bilden till vänster är grönkålen ‘Westland Winter’ och palmkålen/svartkålen ‘Nero Di Toscana’.

Vi använder kålen till det mesta. Tycker den fungerar fint i wokrätter och som råkost i sallader. Jag testade att frysa in färska blad för att sedan ta ut dem, krossa dem och påsa för att frysa igen. Ett bra tips jag fått. Man slipper slabbet med förvällning (kålen lär behålla både smak och färg utan förvällning) och det är även en bra metod för att skilja bladen från de grovaste bladnerverna som ju rätt sega att tugga i sig.

Månadssmultronen som jag sådde visade sig också vara ett lyckat projekt. De ger bär hela tiden och ganska mycket faktiskt. Jag hade liten tilltro till att mina ynkliga plantor som jag sådde i vintras skulle klara sig. Men det visade sig vara fel.

Sorten är Alexandria och jag använder den framförallt som marktäckare runt blåbärstry-buskarna. På bilden syns också fingerborgsblommor. Jag har låtit plantor fröa av sig och har petat in några lite här och där. Förhoppningsvis ger det fin blom under nästa år.

Apropå skörd. Ni har väl inte glömt kryptogamerna?

Lämna en kommentar