Årets tomatsorter

Utöver de jag odlat tidigare (Silvery Fir Tree och Bonita) odlar jag i år även Rött Vinbär, Agata, Promyk och Snowball. Jag har nyligen gått med i föreningen Sesam och har fått tag på en del intressanta grönsaksfröer därifrån. Det känns visserligen lite godtyckligt med sortäkthet och sortbeskrivningar, men jag hoppas på lite nya upptäckter i år.

Tomaterna är redan avhärdade och jag hade tänkt sätta ut dem för dryga veckan sen, men sedan kom domedagsvädret så jag har väntat lite. De är inte riktigt anpassade för +6 grader och kallt spöregn.
Förra året satte jag ut dem lite sent och många tomater sprack med den stora skillnaden i dygnstemperatur under hösten. Så jag hoppas på att det kommer fungera bättre i år.

De flesta kommer att odlas i en riktigt fin odlingsbädd med sandjord gödslad med stallgödsel och maskkompost och lite självsådder av akleja och fingerborgsblomma kommer att lysa upp i kanterna. Jag har även flyttat dit några plantor av den fantastiska gurkörten (Borago officinalis) som gärna självsår sig överallt.

Under förra året odlade jag ärtor och bönor i denna bädd. Störbönorna har lämnat efter sig en hel del rester som kommer utgöra en utmärkt marktäckning runt tomaterna. En upphöjd bädd med sandjord torkar ut snabbt och tomater växer bäst med jämn fukt runt rötterna. Marktäckningen hindrar på det viset avdunstningen.

Promyk
determinate, utvecklingstid ca 60 dagar

Detta är en polsk sort som blir 150 cm hög och får något oregelbundna frukter. Den lär ge otroligt saftiga frukter, ger stor och tidig skörd samt klarar att anpassa sig till olika klimatförhållanden.
Den har också en naturlig resistens mot pepinomosaik som är en mycket allvarlig virussjukdom på tomat.1. Bilder på pepinomosaik finns på EPPO Gallery.Snowball
indeterminate

Ger en hög skörd av gulvita, något plattrunda tomater med en mild och söt smak. Lär ge bra även under kallare perioder sent på säsongen.

Silvery Fir Tree
determinate, utvecklingstid ca 56-58

Detta är en av de grymmaste tomaterna jag har odlat. Framförallt på grund av de finflikiga bladen. Helt klart en tomat med unikt utseende. Den har sitt ursprung i Ryssland och ger ljust rödoranga och saftiga tomater. Köttet är fast och har en stark och något syrlig smak. Frukterna är plattrunda bifftomater och har bra hållbarhet.
Den lär vara lite känslig för bladmögel, men jag har aldrig haft några problem. Odlar man på en plats med dålig luftcirkulation kan det vara bra att sätta dem lite glesare. 

Bonita
determinate, utvecklingstid ca 60-64 dagar

Har ett öppet luftigt växtsätt och blir runt 80 cm hög. Ger bra skörd av köttiga och goda frukter med oregelbunden storlek. Växer bra även i svalt och dåligt väder.

Agata
determinate, utvecklingstid ca 60 dagar

En låg sort som blir runt 60 cm hög. Jag har läst att det är en av de få öppenpollinerade sorterna som odlas kommersiellt i Grekland, så man kan väl anta att skörden är enhetlig och jämn.
Jag gillar redan denna sort. Det är lätt att få plantor av bra kvalitet med de förutsättningar man har i hemmaodling. Jag hade gärna velat att ha ett växthus att förkultivera i. Ljust och 17-18
grader hade varit bra, men nu är det lysrör och 20-22 som gäller.

Ordförklaringar:

determinate –
Dessa utvecklar tre klasar vid varje gren/stam och slutar sedan växa på höjden. Till denna grupp hör busktomaterna.

indeterminate –
Sorter av denna typ slutar inte växa på höjden vid x antal klasar utan fortsätter till klimatomständigheterna sätter stopp. Sorterna i denna grupp ”tjuvas”, man tar då bort alla sidoskott och plantan odlas på en stam. En del sorter behöver inte tjuvas, men det är inte att rekommendera eftersom det lätt försenar mognaden. Till denna grupp hör de flesta växthustomaterna som odlas kommersiellt.

 

 1. Kulek B.m (2009) An increasing the resistance of field tomato to Pepino mosaic virus, hämtad 2012-06-12, tillgänglig på adress http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20222574 []

4 Responses to “Årets tomatsorter”

 1. Hej. Hur har tomatåret varit? Själv har jag haft någon random planta utomhus och är nöjd med resultatet. Spännande sorter du odlar, säljer du frö?
  Mvh
  David

 2. Måste dessvärre säga rätt dåligt. Det har varit alldeles för lite värme och sol i sommar. Regnet har varit förödande och jag har fått mycket problem med bladmögel. Jag testar alltid massa nya sorter i jakten på den ”perfekta”. Den som fungerat bäst på friland är bonita, en kraftig och tålig planta och ger helt okej tomater. Rött vinbär var spännande. Supergoda! Jag odlade dem hängandes i ampel.
  Jag har inga mängder frö så jag kan sälja tyvärr. Jag har köpt från Runåberg bl.a. En del har jag fått tag i genom föreningen sesam.
  /Johan

 3. I år har tomatåret varit helt ok jämfört med förra. Inga problem med bladmögel som förra året. Hade enbart money maker, bifftomat och svart plommon som jag fick från min mor. odlar utomhus i kruka.

 4. Får se vilka sorter det blir nästa år. Promyk såg lovande ut i början, men utvecklades dåligt och fick ganska snabbt bladmögel. Likaså silvery fir tree, som förvisso lär vara känt känslig.
  Har du några favoritsorter för frilandsodling?

Lämna en kommentar