Årets första skörd, beskärning och vårtecken

Påskhelgen har jag tillbringat hos mina föräldrar. Utöver sill, sprit, potatis och lösa världsproblemen sent in på morgontimmarna så kunde jag inte hålla mig ifrån att pula lite i deras trädgård. Dels Spirande Pionvallmo (Papaver paeoniflorum)så har jag beskurit några av äppelträden som jag inte hann med under JAS förra året och hållt efter lite bland hallonbuskarna som gärna växer in i övrig vegetation. Jag krattade bort löven från de rabatterna jag brukar odla upp varje år hos dem. Löv och hushållskompost som jag envisats med att lägga över varje år tycks verkligen löna sig. Jorden har en fin grynig struktur, är väldigt mörk och full med mask och annat liv. Jag tror det kommer duga gott att försiktigt lufta jorden med en grep. Det tunga vändarbetet som många gärna, kanske lite motvilligt tar sig an varje år tror jag inte riktigt är nödvändigt i en så fin trädgårdsjord. Tänk på allt liv i jorden, självaste metabolismen eller magsäcken för växterna. Alla organismer som gynnar mineraliseringen och tillslut tillgodoser växterna med näringsämnena, är alla specialiserade och aktiva på olika djup i jorden. Men för att detta ska fungera så tror jag det är viktigt att aldrig trampa på jorden och att se till att den är djupt genomrotad av rötter. Levande rötter på sommaren och döda eller övervintrande på vintern. Det lär vara A och O för att behålla en bra jordstruktur. Barmark utan växter är aldrig naturligt och störd mark ockuperas väldigt fort av pionjärväxter. Kanske något att lära oss av för vi odlare?

Att beskära lövfällda äppelträd var lärorikt. Man ser tydligt effekterna av tidigare stympning som gjorts. Det är viktigt att beskära precis ovan grengragen så att snittet kan läka ihop fint. Annars så bildar trädet till slut som stora knytnävar där det skjuts ut mängder av vattenskott. Jag tog en liten cykeltur i området och det är tydligt hur många gärna vill ”städa” sina äppelträd. Jag beskar inte särskilt hårt och gallrade mest ur grenar som korsade varandra. Jag behöll också många ettårsskott. Förhoppningen är att dessa ska förgrena sig och att dessa på sikt kan börja bära frukt. Ett av de största träden hade mängder av fruktsporrar. Så förhoppningsvis ger den en god skörd i år.

Äppelträdet närmst i bilden ovan ger riktigt goda äpplen. Jag har tagit en gren från den tidigare och ympat in på B9 – en svagväxande grundstam. Förhoppningsvis kommer jag få glädjen att skörda mina egna äpplen om några år.

Rot på Mangold (Beta vulgaris 'Rhubarb Chard')Vårtecknena gjorde sig helt klart påminda. Trots att det ligger en del snö kvar så börjar krokusen blomma, pionvallmon spira och jag fick t.om. nöjet att skörda årets första grönsak. Jag har behållt mangolden ‘Rainbow Chard’ som jag odlade förra året. Mangolden är bienn (tvåårig) och går i blom under sitt andra år och jag har tänkt att ta frön från dem. Jag roade mig dock med att dra upp roten på en av dem. Försmaken var mycket söt, men den är något bitter i eftersmaken. Normalt är det bladen man skördar på mangolden. Många hävdar att mangolden är förädlad på ett sådant sätt att den inte får någon kraftig pålrot. Men det stämmer tydligen inte alltid.

Lämna en kommentar